lauantai 2. lokakuuta 2010

PuB - UJ Äiti 92-77 (41-28)

Hämeenkaaressa kirjoitettiin aurinkoisena lauantaipäivänä kelpo luku paikallista koripallohistoriaa, kun miesten eteläiseen 2.-divisioonaan noussut Punaportin Blues nappasi ensimmäisen päänahkansa helsinkiläisestä UJ Äidistä. Kaksitoistamiehinen PuB oli vastustajaansa parempi kaikilla neljällä kymmenminuuttisella.


ENSIMMÄINEN NELJÄNNES 


Seitsemällä miehellä Kaareen saapunut Äiti aloitti väkevästi - kirmasi jo 8-2-johtoon upottamalla kaukoheittonsa verkon perille. PuB ei tahtonut päästä korin alle viimeistelemään, mutta onneksi kaukoheittovoimaa piisasi, tällä kertaa Lassi Utrion hahmossa. Jo pian uskaltauduttiin korinaluspeliinkin: Timo Teivaanmäki rynnisteli keskelle kahakoita, ja seitsemännen peliminuutin kohdalla kotijoukkue siirtyikin ensimmäistä kertaa johtoon (16-15).

Teivaanmäki oli se mies, joka pussitti kaikki viisi vapaaheittoaan. Janne Hamari puolestaan se, joka linkosi ensimmäisen onnistuneen kolmosensa PuB:n paidassa! Tauolle köpöteltiin tilanteessa 23-15.


TOINEN NELJÄNNES


Helsinkiläisvierailijan kolmoset alkoivat jäädä vajaiksi. Kakkosetkaan eivät osuneet. Sen sijaan PuB:n Miikka Kilpinen heitti korkealta, tavoittamattomista... Joni Laitinenkin alkoi herätä, ja Utrion heittokäsi lämpeni entisestään. Kun toista kymmenminuuttista oli pelattu seitsemän minuuttia, Äiti oli pakotettu ottamaan aikalisä. PuB:n vapaaheittopeli kulki kuin Hämäläisen Kalevin kaupunkimaasturi. Pelitilanneheittopaikkojakin syntyi - ja ne käytettiin tehokkaasti.

Hämeenkaaren valotaululla seisoi 38-23, kun erinomaisesti viheltänyt päätuomari Pauli Suominen lausui muutaman kasvattavan sanan kotijoukkueen vaihtopenkin suuntaan: "Älkää kirotko, pojat." Jakson viimeisellä minuutilla Mika Halttunen huudatti vimmatusti kannustanutta kotiyleisöä pudottamalla kolmosen pohjaan. Puoliajalle poistuttiin lukemissa 41-28.


KOLMAS NELJÄNNES


PuB lähti kolmannelle jaksolle turvallisessa 13 pisteen johdossa. Teivaanmäki jatkoi henkilökohtaisia koritalkoitaan (työsti kaksi koria peräjälkeen; tilanne 50-34), ja tekipä Eetu Koivuniemikin ensimmäisen kaksipisteisensä. Äiti onnistui pussittamaan ns. ilmaiset korit - PuB ei. Helsinkiläisten kaukoheitot lähtivät röyhkeästi PuB:n senttereiden naamataulujen edestä - ja osuivat maaliin. UJ Äiti aikoi kiriä rinnalle.

Kun kolmatta jaksoa oli pelattu seitsemisen minuuttia, nähtiin "parketilla" päivän komein suoritus. Miikka Kilpinen jyräsi korille, ponnisti parin äitiläispelaajan yli ja rysäytti häneen donkin, jollaista ei ole nähty sitten... Hämeenkaaren yleisö kohahti, mylvi ja voihki - ja sai tehdä sitä vielä toistamiseenkin, kun Ari Lehtola sinkosi kolmipisteisen sukan sisuksiin. Eetu Koivuniemi joutui virhevaikeuksiin (neljä henkilökohtaista virhettä), mutta tämä ei menoa haitannut: viimeiselle tauolle kontattiin tilanteessa 65-51.


NELJÄS NELJÄNNES


Oli aika uusien ratkaisijoiden. Teemu Viertola aloitti korinteon nappaamalla hyökkäyslevypallon, nostamalla pallon koriin ja pudottamalla vielä and-one-vaparinkin syvälle häneen. Seuraavassa tilanteessa Viertola olikin jo omassa päässä torjumassa vastustajan heittoyritystä!

Toinen kotijoukkueen mustista hetkistä sattui tähän neljännen jakson kohdalle: Äiti tempaisi 8-0-runin, joka kuitenkin katkesi pian, kun Utrio muistutti olemassaolostaan nakkaamalla onnistuneen kolmipisteisen. Ja, kuin säestykseksi, Matias Suonpää antoi oman panoksensa vippaamalla nollakulmasta tyylikkään kaksipisteisen.

Vastustajan numero 14 oli ns. avainpelaaja. Mies ajoi korille, heitti ja puolusti - kaikkea tuota sataprosenttisella tuloksella. Pian "neljätoista" hankkiutui kuitenkin virhevaikeuksiin, ja sitten olikin PuB:n aika musertaa muussiksi Äidin henkinen selkäranka. Eetu Koivuniemi: kolmonen! Mika Halttunen: neljä vaparia putkeen sisään - plus riisto! Sitten pelailtiin, tapettiin aikaa, odoteltiin loppuvihellystä ja hengailtiin. Loppuvihellyksen kirkuessa valotaululta paistoi lopputulos: 92-77. Kotiyleisö haukkoi henkeään, ja taputukset jatkuivat about ikuisuuden.

- Kolmas jakso oli vaikea. Onneksi oli yksi kova ratkaisija, Lassi Utrio, tiivisti PuB:n tuore, silminnähden onnellinen pelaajavalmentaja Ari Lehtola.


PuB:N PISTEMIEHET:

Utrio 21, Teivaanmäki 20, Halttunen 11, Laitinen 10, Kilpinen 7, Viertola 5, Koivuniemi 5,
Lehtola 5, Hamari 3, Suonpää 2, Lasse Lehtonen 0 ja Tomi Koppo 0.

Rosterista uupuivat Heikki Niemi ja Aleksi Suominen.


OTTELUN ERIKOISUUS:

Ennen ottelun alkua järjestettiin seremonia, jossa Punaportin Bluesin legendaarinen pelaajavalmentaja Pasi Aalto palkittiin seuran eteen tekemästään pitkäjänteisestä ja suurella sydämellä tehdystä työstä. Mies sai kotiinviemisikseen komean taulun, johon numero 12 jäädytettiin.